Online műhelyek

Közismert, hogy Magyarországon évtizedek óta, a politikai pártok, jelöltek egy része rendszeresen használ olyan eszközöket a választások során, amellyel sérti a verseny tisztaságát. Ezen eszközök egy része csak etikátlan, más része kimondottan törvényt sért. Ilyen a kommunikációs kampányokban az ellenfél lejáratása, valótlan állítások terjesztése, ijesztgetés vagy konkrét félelemkeltés. Vannak olyan eszközök is, amelyek kevésbé látványosak, ám sokkal erőteljesebb hatást gyakorolnak az emberekre a választások alkalmával. Ilyen a munkahely ígérete vagy munkahely elvesztésével való fenyegetés, idősek otthonában a gondozottak befolyásolása, illetve ha egy település vagy közösség befolyásos embere mondja meg, hogy kire „kell” szavazni. A szavazók kényszerítése vagy ellentételezése azért, hogy másik címre jelentsék be magukat és ott szavazzanak, vagy ha tudtukon kívül jelentik át őket a nemzetiségi listákra. Anyagi előnyök ígérete vagy konkrét ajándékozás, szociális juttatások megvonásával való fenyegetés, vagy konkrétan a szavazatok megvásárlása a választás napján.

A Civil Kollégium Alapítvány a Political Capital-el, a TASZ-szal és az aHanggal kampányt indít azért, hogy a választási visszaélések különböző formáival és azok elkerülésének lehetőségeivel megismertessük a magyar társadalmat. Segítünk felismerni, megérteni, hogy hogyan zajlik a választók befolyásolása, miért és hogyan mondanak le emberek a választójogukról vélt előnyök, zsarolás, megvesztegetés, kényszerítés miatt, és hogyan lehet ez ellen tenni.

A program keretében online műhelyeket tartunk, ahol szakértőink segítségével mélyebben megismerhetitek a választók befolyásolásának eszközeit. A három egynapos, azonos tartalommal bíró műhely időpontjai:


Január 20. 10.00 – 16.30 Betelt!

Január 29. 10.00 – 16.30 Betelt!

Február 10. 10.00 – 16.30 Betelt!

Február 17. 10.00 – 16.30 Jelentkezem!

Február 25. 10.00 – 16.30 Jelentkezem!


Az előadásokat tartják és a beszélgetéseket vezetik:

Balogh Fruzsina, Civil Kollégium Alapítvány

Bálint Mónika, Civil Kollégium Alapítvány

Döbrentey Dániel, TASZ

László Róbert, Political Capital

Ha lemaradtál online műhelyükről – a legfontosabb tudnivalókat itt találod