10000 forint és disznóhús a voksokért, jogsértő szavazószállítás, csalások ellen dolgozó önkéntesek zaklatása és szavazóköri „kísérgetés” a választás vasárnap esti mérlege

Többféle választási jogsértést mutattak be a Tiszta szavazás program önkéntesei és a Társaság a szabadságjogokért jogászaihoz érkezett bejelentések. A Borsod megyei Ongán – egy videó szerint – 10000 forintot ajánlanak a szavazatokért, míg Makón húst adnak a szavazóknak. Utóbbi helyszínen kamerázták, pultjuk felrúgásával fenyegették a Tiszta szavazás önkénteseit, miközben azt kiabálták: “mindenki szavazzon a Fideszre”. Gyöngyösön és Alsózsolcán is rátámadtak az önkéntesekre, miközben Baranyában és Hortobágyon szervezetten szállították a választókat. Utóbbi esetben az önkormányzatot is elmarasztalták. Számos bejelentés érkezett vélelmezett szavazókörön belüli visszaélésekkel kapcsolatban is. Ezeken túl számos jogorvoslati kezdeményezést indítottunk.

Ez a Tiszta Szavazás program vasárnapi mérlege, de szerda délutánig várjuk még a visszaéléseket tapasztalók bejelentéseit.

Tegyél bejelentést, ha választási visszaélést tapasztaltál!

Makó, Bethlen utca 11, a húsosztó hely

10000 forintot adnak a szavazatért a borsod megyei Ongán

A Tiszta szavazás program önkéntes őrszemétől kaptunk egy videót, amin a Borsod megye 6. választókerületi Ongán beszélgetnek helyiek arról, hogy 10000 forintot fizetnek szavazatokért – derül ki a Tiszta szavazás oldalára felkerült videóból.

A videó a művelődési ház közelében lévő kisboltban készült, a helyiek bevett gyakorlatként beszéltek a szavazatvásárlásról.

A videón azt hallani, hogy 10000 forintot adnak egy szavazatért. A pénzt akkor adják oda a választónak, ha telefonos fotóval bizonyítják, hogy az elvárt helyre húzták az ikszet.

A Tiszta Szavazás koalíciót alkotó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászai kifogást adtak be a választási bizottsághoz a választás rendjéről szóló törvény megsértéséről.

Szavazatért húst ajánlottak, a Tiszta szavazás önkénteseit fenyegették Makón

Makón (Csongrád-Csanád megye, 4. OEVK) érdekes dolgokat tapasztaltak a választás tisztaságára figyelő őrszemeink a délelőtt folyamán. A történtek szavazatvásárlás erős gyanúját vetik fel. A Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókör előtt őrszemeink arra lettek figyelmesek, hogy kora reggeltől 2-3 gyanús autó órákon keresztül visszatérően megállt a két érintett szavazókör előtt, kiszálltak belőle szavazni igyekvő emberek, majd a szavazás után a szavazóköröktől nem messze lévő Bethlen utca 11. címen lévő telekre szállították őket ugyan ezekkel az autókkal.

A helyi szavazók elmondása szerint azért ez a telek volt az autók célpontja, mert itt „a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból” nekik. Őrszemeink elmentek a helyiek által említett telekhez, ahol nagy sütés-főzést és jövés-menést láttak az udvaron, de nem engedték be őket, arra hivatkozva, hogy rendezvény nem nyilvános, „magáneseményről” van szó.

Mivel a választási törvény szerint nem csupán az tekinthető büntetendő cselekedetnek, ha pénzért vásárolják meg az állampolgárok szavazatait, hanem az is, ha bármilyen anyagi ellenszolgáltatást (például élelmiszert) ajánlanak cserébe, emellett a választójogot érintő jóhiszemű joggyakorlás sérülése is felmerült az eset kapcsán, a szemtanúk úgy döntöttek, hogy rendőrt hívnak a Tulipán utcai szavazókörhöz és feljelentést tesznek.

A rendőrök ki is mentek a helyszínre, azonban a szemtanúkat a helyi választási bizottsághoz irányították arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörük intézkedni. A TASZ választási jogi szakértője szerint a Büntető Törvénykönyv szerint nem csupán az tekinthető büntetendő cselekedetnek, ha pénzért vásárolják meg az állampolgárok szavazatait, hanem az is, ha bármilyen anyagi ellenszolgáltatást (például élelmiszert) ajánlanak cserébe. 

A választási eljárásról szóló törvény szerint a hasonló cselekmények emellett a jóhiszemű és rendeletetésszerű joggyakorlás követelményét és a választás tisztaságát is sértik.

A szavazókör előtt zaklatták is az aktivistáinkat, kamerázták őket, fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: “mindenki szavazzon a Fideszre”. Az őrszemek itt is rendőrt hívtak, akik jelen pillanatban intézkednek.

A szemtanúk úgy döntöttek, hogy rendőrt hívnak a Tulipán utcai szavazókörhöz és feljelentést tesznek. A rendőrök ki is mentek a helyszínre, azonban a szemtanúkat a helyi választási bizottsághoz irányították arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörük intézkedni. A TASZ választási jogi szakértője szerint a rendőrség eljárása problémákat vet fel, hiszen azonnali intézkedési kötelezettségük lett volna annak érdekében, hogy a további törvénysértő cselekedetek elkövetését megakadályozzák, ezért a helyszínen lévő jogász az ügyészséghez fordult, akik utasították a rendőrséget az eljárásra.

Délután újraindult a húsért-szavazatot program Makón, Lázár János malacairól beszélnek a helyiek

Korábban írtunk már róla, hogy a Tiszta szavazás önkéntes őrszemei Makón, ahol Márki-Zay Péter és Lázár János párharca zajlik, a „megfelelő helyre leadott” szavazatért cserébe disznóvágásból visszamaradt húst ajánlottak a választóknak, ami szavazatvásárlásnak, választási csalásnak minősül a törvény betűje szerint. Őrszemeink szerint több autó fordult a szavazókör és a húsosztó hely között.

Makón már reggeltől zaklatták a szavazókörnél lévő aktivistáinkat, kamerázták őket, fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: “mindenki szavazzon a Fideszre”. A húsosztó helyen is fenyegetően léptek fel velük szemben. Az őrszemek itt is rendőrt hívtak.

A történtek után őrszemeink rendőrt is hívtak, akik pár óra elteltével kiérkeztek és helyszíneltek, aminek következtében átmenetileg felfüggesztették a dínom-dánomot a szavazatvásárlók.

Az ügynek azonban ezzel nem lett vége.

A Tiszta szavazás őrszemei Makón maradtak a szavazókörök környékén, hogy továbbra is vigyázzanak a választás tisztaságára. A délután folyamán arra bicikliző helyiek meséltek arról, hogy úgy tudják, Lázár János vette a megsütött állatokat, és rá való szavazásra buzdítottak a „vendéglátók”.

Forrásunkat idézve: „Lázár disznókat vett, osztják már a húst a Bethlenben.” Nem sokkal ez után újra is indították a hús osztogatását és a szavazókörbe szállítást a Bethlen utca 11. alatti telken.

Feljelentést tettünk Tiszavasváriban

A 444 elkísérte csapatunkat Tiszavasváriba, ahol szavazatvásárlást akadályoztunk meg, és feljelentét is tettünk a szavazók buszoztatása miatt.

Autót ütlegelő szavazószállítók, kiabáló pap, erőszakoskodás a Tiszta Szavazás önkénteseivel – Több helyen is zaklatták a Tiszta szavazás önkéntes őrszemeit azért, mert a munkájukat végzik

A Heves megyei Gyöngyösön a választási csalásnak tekinthető utaztatás dokumentálása közben érte fenyegetés az önkéntes őrszemeinket, az autójukat többször is megütötték. Az aktivisták rendőrt hívtak, bejelentést tettek. Hasonló eset zajlott a Borsod megyei Alsózsolcán, ahol vélhetően szintén utaztatás zajlott, önkénteseinket itt is megfenyegették a feltételezett elkövetők.

A Csongrád megyei Makón a szavazókör előtt zaklatták az aktivistáinkat, kamerázták őket, fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: “mindenki szavazzon a Fideszre”. Az őrszemek itt is rendőrt hívtak.

Egy nagykállói asszony a településen dolgozó őrszemünknek számolt be arról, hogy milyen atrocitás érte a szavazóhelyiség előtt Ruszki Gábor, a helyi római katolikus pap részéről. Az asszony szavazás után várta az épület előtt, hogy érte jöjjenek. Harmadmagával állt a szavazóhelyiség előtt (véletlenszerűen egy civil aktivistával és egy másik szavazóval), amikor a pap megállt a terepjárójával, fotózta őket és kiabált velük, hogy „mit képzelnek magukról, Nagykállóban nincs választási csalás”.

Vélhetően a választások tisztaságáért dolgozó aktivistának nézett mindenkit, aki a Kállay iskola előtt állt.  Azt hittük, hogy nekünk jön – számolt be az asszony, pedig – tette hozzá –  „a nyájába tartozom én is”. „Rám támadott úgy, hogy meg sem kérdezett, mit ácsorgok ott” – mondta. A zaklatott asszonyt az atrocitás nagyon megviselte: “nem tudok magamhoz térni, reszketek” – mondta.

A Tiszta szavazás kampány őrszeme videóra vette a pap kitörésének végét, illetve az idézett asszony beszámolóját. Az aktivista elmesélte, hogy az atya fotózta, videózta a pultjukat, azt kiabálta, hogy feleslegesen küldték Pestről Nagykállóba a megfigyelőket, nincs rájuk szükség.

Az önkormányzat, a tanyagondnoki szolgálat és a helyi választási bizottság is megsértette a választási eljárási törvényt Hortobágyon

Tanyajárat néven menetrendszerű buszjáratot hirdetett meg a Hortobágyi Önkormányzat a választás napjára, hogy ezzel szállítson szavazókat a választás napján. A Hajdú-Bihar megyei 5. számú választókerületi választási bizottságnál tett kifogás után szombaton eltiltották ettől az önkormányzatot, de vasárnap reggel a Tiszta szavazás program helyi őrszemei mégis választók szállításáról tettek bejelentést.

Helyi beszámoló szerint öten szálltak ki a Hortobágyi Önkormányzat „Daróczi Ignác terv” feliratú bordó kisbuszából vasárnap reggel a Hortobágy 1-es számú szavazókörnél. Szavazás után a busz felvette és elvitte az utasokat.

A menetrend szerint a busznak negyed 10 körül kellett volna megérkeznie Hortobágy 2-es számú szavazóköréhez, de ez végül nem történt meg.

A választókerületi választási bizottság szombati határozatában azt mondta ki, hogy a Hortobágyi Önkormányzat, a Tanyagondnoki szolgálat és a Helyi választási bizottság megsértette a választási eljárási törvényt. Felszólításukra az önkormányzat levette honlapjáról a buszjáratról szóló felhívást.

Számos bejelentés érkezett vélelmezett szavazókörön belüli visszaélésekkel kapcsolatban

A választás napján a jogi forródróthoz, illetve a Tiszta szavazás szavazókörök előtt várakozó őrszemeihez érkezett bejelentésekben visszatérő motívuma, hogy egy vagy két ember kíséri be a szavazót a fülkébe.

Mikor szabályos a választó kísérése, és mikor nem?

Az ilyen esetek egy része legális és szabályos, hiszen gyengén látó, vak vagy analfabéta szavazó számára szükséges lehet a kísérő.

Ha valaki nem tud ikszelni, akkor szabályosan két ellenérdekelt szavazóbiztos előtt tett akaratkinyilvánítással szavaztathat valaki maga helyett.

Azonban beszámoltak több olyan esetről is, ahol egy rokon vagy szavazatszámláló kísérte fülkébe a választót. Többször ugyanaz a személy kísért be más választókat. Volt, hogy kihallatszott, ahogy rávezeti a válaszra.

Ilyen eseteket jelentettek a többi között például Budapestről, Sarkadról, Cigándról és Vásárosnamény környékéről is. Magyarcsanádon feltehetően a 3 fős családja nevében szavazott vélelmezetten egy hölgy. Az esetről rendkívüli jegyzőkönyvet vettek fel.

Jelzés érkezett nyílt szavazásról, valamint jegyzőkönyv felvételének megtagadásáról, forgatási kérelem elutasításáról is.

Van, akinek csak nemzetiségi és népszavazási szavazólapot adtak, egyéni jelölt választására szólót nem, másnak pedig úgy kellett külön jeleznie, hogy egyénire is szavazni akar.

Volt, aki ki akart vinni szavazólapot a szavazóhelyiségből, más pedig ki is hozta azt. Más arról számolt be, hogy a jegyzőkönyv-vezetésre jelentkezett bizottsági tagot az elnök nem engedte ezt a feladatot ellátni. A leírt esetekben a Tiszta szavazás önkéntesei és jogászai javasolták, hogy a bizottságot rendkívüli jegyzőkönyv felvételére kötelezzék.

Többen jelezték azt is, hogy nem érkezett meg az igényelt mozgóurna.

A Tiszta szavazás programról

A Tiszta szavazás programban 9 megyében több száz önkéntes őrszem, szórólaposztó, és két tucat jogász segít elkerülni, dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket.

Telefonon a 0630/722-33-56-os számon, továbbá a [email protected] email címen kérhetnek jogsegélyt, akik visszaélést tapasztalnak. A választás napján több mint 20 jogász fogja várni a hívásokat.