Mondják el az embereknek, hogy napi 3 forintért adják el a szavazatukat! A Partizánban beszélgettünk

Balogh Fruzsina és Balogh Zsanett közösségszervezők

Egy ötezresért, vagyis egy évre vetítve napi 3 forintért eladott szavazatok, szakadt faluvégi házba tömegesen bejelentett lakók, busszal utaztatott határontúliak és állítólagos rokonok, olvasni nem tudó embereknek útmutatóként megrajzolt szavazólap, láncszavazás, mobilos fotóval ellenőrzött voks és a függőségi helyzetükkel zsarolt helyi vállalkozók – a legjellemzőbb választási csalásokról és azok elkerüléséről, leleplezéséről beszélt Balogh Fruzsina és Balogh Zsanett a Partizán Nyíregyházára kitelepült stúdiójában csütörtök este.

A legtipikusabb választási visszaélésekről beszéltek a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezői csütörtök este a Partizán élő adásában. Az éppen Nyíregyházára kitelepült stúdióban Gulyás Márton kérdezte munkatársainkat tapasztalataikról és a Tiszta Szavazás kampányról.

Fruzsina és Zsanett felhívta a figyelmet arra, hogy a roma és nem roma emberek sincsenek tisztában azzal, hogy a szavazatvásárlás bűncselekmény, amiért 3 év szabadságvesztés is járhat.

A beszélgetést egy pár perces bejátszás előzte meg a korábbi évek eseteiről, a lejátszás innen indul:

Mit lehet ez ellen tenni?

Mondják el az embereknek, hogy napi 3 forintért adják el a szavazatukat! Mindenkinek el kell mesélni,

Mondják el az embereknek, hogy napi 3 forintért adják el a szavazatukat! Mindenkinek el kell mesélni, hogy a szavazatot, a véleményünket nem veheti el senki!

A Tiszta szavazás kampányban egy több hetes képzéssorozaton vagyunk túl, aminek most fog beérni a gyümölcse – mondta Zsanett. Arra készülünk, hogy helyi aktivisták helyben állnak ellen a vesztegetőknek és segítenek az áldozatoknak bejelentéseket tenni.

A hiedelmekkel ellentétben nem csak a mélyszegénységben élők érintettek a zsarolásban, hanem a függőségben lévő közmunkások, sőt a helyi vállalkozók is befolyásolhatóak. Továbbá nem csak 5000 forinttal vagy egy zsák krumplival lehet megfizetni az embereket. A választás előtt adott 13. havi nyugdíj és az SZJA visszatérítésnél is felmerül a lefizetési szándék – árnyalták a képet.

Munkatársaink hozzátették, hogy a befolyásolás pártfüggetlen, mindkét oldalon és a kamupártok részéről is megjelennek a vesztegetések, de a kormánypártnak nagyobb erőforrásai vannak, illetve több helyen vannak hatalomban, ezért több helyen tudják megcsinálni.

Milyen jelekre figyeljenek azok, akik nem szavazatszámlálók?

Árulkodó jel, ha egy üres faluvégi házban egy tucat választási értesítés dagad a postaládába dugva – válaszolták a közösségszervezők.

Sok írástudatlan embernek konkrétan lerajzolják a szavazólapot, és azt, hogy azon hova kell húzni az ikszet – mesélte Balogh Fruzsina. Ők pedig a kezükben viszik magukkal, ezeket a cetliket észre lehet venni és érdemes összegyűjteni.

A szavazókörök környékén szokták a készpénzért venni szavazatokat.

A „vásárlók” onnan ismerhetők meg, hogy többször, de mindig új emberekkel jelennek meg, sokszor gyalog. Ki lehet szúrni, hogy ezt az embert sokadszorra látom itt – mondta Fruzsina.

Általában a szavazás után, a szavazókör közelében fizetik ki az embereket. Érdemes őket elkapni egy fotóval.”

Hogyan lehet ellenállni a visszaéléseknek?

A Partizánban felhívták a figyelmet, hogy nem csak őrszemekkel figyeljük a szavazóköröket.

12 TASZ-os jogász fogja segíteni a munkánkat, ők segítenek állampolgári bejelentéseket tenni, hogy azok megállják a helyüket.

Azoknak, akik nem tudnak jogi segítséget kérni, azt üzenték munkatársaink, hogy mondjanak igent, aztán húzzanak oda, ahova szeretnének!

Ha fényképes igazolást kérnek a szavazatukról, akkor fotózzák le a kért módon beikszelt szavazólapot, majd rontsák el, kérjenek újat, és azt a fülkében húzzák be úgy, ahogy ők szeretnék.

A kampány előzménye Budapest VIII. kerületében volt, ahol sok szavazatvásárlást megakadályoztak, de a feljelentésekkel végül nem történt semmi – számolt be tapasztalatairól Fruzsina. Most viszont, ha sokan figyelnek és sok bejelentést tesznek, akkor nagyobb hatást lehet elérni.

Segíts te is!

Ismerd fel, előzd meg, jelentsd be a visszaéléseket!

  • Hívd meg ismerőseidet a Facebook oldalunkra és csoportunkba, vagy Instagram csatornánk követésére
  • Oszd meg a honlapunkon vagy a fenti közösségi oldalakon közzétett posztokat!
  • Kérd jogász segítségét, ha visszaélést tapasztaltál, ha megpróbálnak megfélemlíteni, befolyásolni. 

A TASZ telefonos és elektronikus forródrótján anonim módon is segítenek bejelentést tenni.
Elérhetőségek itt.

  • Jelentkezz önkéntesnek! Oszd szórólapjainkat, terjeszd plakátjainkat, legyél őrszem a választás napján!

Itt jelentkezhetsz önkéntes terjesztőnek, vagy őrszemnek a választás napján.

  • Letölthető szóróanyagok:

Nincs időd pultozni? Nyomtass magadnak fekete-fehér, kétoldalas szórólapot vagy plakátot, és terjeszd a saját környezetedben!