Krumplival vett szavazatért 3 év börtön is járhat – Összefogtak a választási csalások ellen

Civilek segítenek, mire kell figyelni és mit lehet tenni, hogy a lehető legtisztább szavazáson dőljön el az ország sorsa áprilisban.

Azt mondják, nem kell félni, és nem szabad legyinteni.

Krumpliért vett szavazatokról és a határon túlról tömegével bejelentkezett választókról mindenki hallott már. Tudjuk, hogy ez egyfajta korrupció, valaki fizet: ajándékkal, pénzzel, munkalehetőséggel, cserébe a kifizetett úgy szavaz, ahogy azt tőle kérték. De

hiába tudunk a csalásokról, eddig nem sikerült megakadályozni azokat, és következményeik sem lettek. Nagyrészt azért nem, mert nem volt elég ember, aki megpróbálja.

Úgy tűnik, mintha a csalások megszokottá váltak volna – mindenki beletörődik, senki sem akar foglalkozni velük. Civil szervezetek azonban most összefogtak, és Tiszta szavazás néven programot indítottak,  igyekeznek minden segítséget megadni, hogy az áprilisi választás a lehető legtisztább legyen.

Azt mondják, tévedés azt gondolni, hogy az állam, a rendőrség, a választási bizottság dolga ez. Ahhoz, hogy ők lépjenek, kell valaki, aki jelenti és bizonyítja a csalást. Sokszor ehhez sok ember kell.

A teljes cikk itt érhető el.